
Estudiant de doctorat, París 1 Panthéon-Sorbonne
soazigdarnay@yahoo.fr
Geografia
Presentació de posicions de recerca
Any de registre: 2014
Directores: Maria Gravari Barbas i Sophie Lignon Darmaillac
Títol de la tesi actual: "Paisatges vinícoles periurbans i enoturisme: Quin futur per a la viticultura?"
Problema: l'evolució i esteticització dels paisatges vitivinícoles entre França i Espanya, en relació amb l'enoturisme
L’enoturisme és un eix clau de desenvolupament de les zones vitivinícoles europees. Molts edificis, jardins, zones d’acollida s’estan construint i transformen els paisatges tradicionals important una estètica urbana. No totes les estructures vitivinícoles estan directament involucrades en aquest desenvolupament, però estan sotmeses a ella mitjançant una revalorització de les qüestions locals i de la terra.
França i Espanya són tradicionalment països productors de vi, geogràficament propers, amb molts orígens controlats. Grups i administracions professionals hi promouen l’enoturisme. El resultat al territori difereix, per raons culturals, però també segons les polítiques i sistemes administratius vigents.
L’estudi es realitzarà mitjançant una comparació del Penedès a prop de Barcelona amb el Beaujolais-Mâconnais a prop de Lió.
Paraules clau temàtiques: enoturisme, paisatges vitivinícoles, regions vitivinícoles, territori metropolità
Camps o paraules clau geogràfiques: França, Espanya, Penedès, Beaujolais
Educació universitària
1999-2003: Paisajista
Escola Nacional de Paisatge DPLG , ENSP, jardí vegetal del rei a Versalles
- Taller regional de quart any sota la direcció de Michel Corajoud i Monique Toublanc, Consolidació del sòl i construcció d'autopistes a les Landes. Comissariada pels ministres d’Agricultura i Equipaments, representats per Régis Ambroise
- projecte DPLG sota la direcció de Gilles Clément, per al futur d’un Delta en perill d’extinció a Catalunya
- opció de tercer any ‘Agricultura periurbana’ amb Pierre Donadieu
1997-1999: BTSA
Escola de paisatgisme d’horticultura de St Ilan
Projecte de diploma La Meridienne Verte, celebració de l'any 2000, Atelier Acanthe Paris
1995-1997: CEAP (llicència de 2n any) Ecole des Beaux Arts de Quimper
Publicacions
Revistes científiques
2018:
“Paisatges vitivinícoles: paisatges rurals? El seu desenvolupament sota la influència del turisme i del seu patrimoni ”, Projetsdepaysage, 17 | 2018: Paisatge (s) t agricultura (s). Pràctiques, projectes i polítiques en territoris rurals i periurbans publicat el 09 de gener de 2018.
URL: http://www.projetsdepaysage.fr/fr/paysages_viticoles_paysages_ruraux_
2016:
“La biodiversitat en els paisatges vitivinícoles: exemples d’un projecte europeu realitzat a França i a la península Ibèrica”, Projetsdepaysage, 13 | 2016: Biodiversitat i paisatge, publicat el 22 de gener de 2016.
http://www.projetsdepaysage.fr/fr/la_biodiversit_dans_les_paysages_viticoles_example_d_un_projet_europ_en_men_en_france_et_sur_la_p_ninsule_ib_rique
2014:
“El Penedès, un paisatge vitivinícola debilitat” a CULTUR, Revista de Cultura i Turisme, 8 de octubre - núm 03 - Outubro / 2014, edició especial “Vi, Patrimoni, Turisme i desenvolupament: convergència per al debat i el desenvolupament de les vinyes del món ”.
http://www.uesc.br/revistas/culturaeturismo/ano8-edicaoespecial/5-darnay.pdf
Revistes culturals i professionals
2015:
“Paisatges turístics de les vinyes de Nantes”, 303, núm. Especial nº139 De la vigne au vin, pp.198-201.
2012:
“El celler Gramona: una història familiar” a la revisió enològica francesa nº252, maig / juny de 2012 “Ecoenoturisme”, part 2: Pràctiques vitivinícoles compatibles amb el medi ambient
"Agrologia i Sostenibilitat: Un Cas d'Exit" a la revista ACE d'Enologia nº96, 2n semestre 2012
2011:
“El celler Batlle a Gramona d’Espanya: una arquitectura local bio-climàtica” en Chinese Landscape Architecture vol.27 / 191, 11/2011 “Regionalisme de l’arquitectura del paisatge”
“Una arquitectura bioclimàtica en consonància amb el seu terroir” a la Revista dels Œnologues nº133 de novembre, informe especial “Ecodisseny, eco-gestió de bodegues i parques vitivinícoles”
Capítol de llibres
2015:
“La qualitat del paisatge i la sostenibilitat beneficien l’enoturisme: contextos i compromisos”, a Peris-Ortiz Marta, Dela Cruz del Río Rama María, Rueda-Armengot Carlos (dirs), Vi i turisme, un segment estratègic per al desenvolupament econòmic sostenible, ed. . Springer publica internacional Suïssa [en línia]. pàg. 15-25.
Participacions Col·loquis, Congressos o Seminaris
2016:
“Geopark, un nou segell UNESCO per paisatge cultural? L’exemple de la vinya de Beaujolais ”, quarta conferència de la xarxa internacional UNITWIN Càtedra UNESCO“ Turisme i paisatges culturals: cap a un enfoc sostenible ”, Budapest, Hongria, 12-16 de juny de 2016
http://tcl.infota.org/proceedings/articles/13_a005_soazig_darnay_-_geopark,_a_new_unesco_label_for_cultural_landscapes_the_example_of_beaujolais_vineyard.pdf
Pòster: "Vineyard, a Rural rural contemporaneous", a Tast del paisatge, 53è Congrés IFLA, Torí, Itàlia, del 20 al 22 d'abril de 2016.
“Relacions entre vinyes i metròpolis: convergències”, a Territoires du vin, ESA Angers, 4-5 de febrer de 2016.
2015:
Pòster, "Vinyes europees: reivindicar la imaginació", al Festival Internacional de Geografia, Saint Dié les Vosges, del 2 al 4 d'octubre de 2015.
“Penedès: un espai agrícola a les portes de Barcelona”, als territoris mediterranis: agricultura, alimentació i ciutats, 52a conferència ASRDLF, Montpeller, del 7 al 9 de juliol de 2015.
amb Bernard Myttenaere “El turisme i la globalització al cor dels paisatges i vinyes europees: actors, processos i qüestions” en simposi internacional In Vino Varietas, Tolosa, 3-6 de juny de 2015.
“Subirats, un lloc local del turisme” en paisatges resistents per a ciutats del futur, Seminari Internacional III Conferència en ruta, UNISCAPE, Ascoli Piceno, Itàlia, 13-14 d'abril de 2015
2014:
“El tren, herramienta de desenvolupament turístic al Penedès”, 3a Conferència Internacional Càtedra UNESCO Xarxa UNITWIN “Cultura, Turisme, Desenvolupament” Patrimoni turístic i gastronòmic. Paisatges alimentaris, Gastroregions i Gastronomia Turisme, Barcelona, 16-20 de juny de 2014
Invitacions a seminaris o congressos
2013:
Seminari “Paisatges Vitivinícolas” “Paisatge + Alimentació + Creativitat + Identitat”, Observatori del Paisatge, Fundaciò Alicia, Fundaciò Catalunya-Pedrera, 12-13 de desembre de 2013, dilluns a San Benet, Espanya.
“Enoturisme, fem exemples”, VI “Congrés Art i Paisatge Vitivinícola”, juny de 2013, VINSEUM, Vilafranca del Penedès, Espanya.
Invitacions a dies públics professionals o generals
2016:
“Patrimoni i turisme: fragilitats, reptes”, 21è festival de la collita, conferència “Els paisatges remarcables de la costa de Vermeille”, CAUE 66, Associació Salvem Querroig, 7 d’octubre de 2016, Banyuls.
2015:
Suport i coorganització del viatge d’estudi enoturístic “Le Penedès a Catalogne” per a l’ADT71 amb Enoculture, del 5-7 de juliol de 2015.
2014:
"Biodiversitat i diversitat en el paisatge vital", jornada professional 'Estratègies innovadores per a la sostenibilitat del vi', projectes WINETech, ARPROVI i BioDiVine, Direcció General d'Investigació i Desenvolupament Rural del Govern de la Rioja, Fundació Universitat de la Rioja, Fons Rioja, 20 de novembre de 2014 , El Ciego, Espanya.
“Paisatges ecològics i culturals”, jornada de sensibilització de portes obertes 'Demostrar la biodiversitat en paisatges vitícoles', Institut de Ciències de la Vid i el Vi, Agència per al Desenvolupament de la Rioja Alta, Ajuntament d'Haro, 24 de novembre de 2014, Palau de Bendaña, Haro, Espanya
"L'ecologia al servei de l'agricultura", jornada professional de GANAECO d'INNOVI: "Què pot fer com la ramaderia ecològica pot aportar a les nostres fines". Vilafranca del Penedès, Espanya
“Conservar les illes: Garantitzar la fertilitat agrícola d’un territori al futur”, jornada professional INCAVI, projecte de vida BioDiVine, Escola de Viticultura i Enologia Mercè Rossell i Domenech, Sant Sadurni d’Anoia, Espanya.
Responsabilitats
- coorganització i moderació del VII Congrés Art i Paisatge Vitivinícola 2015, Vilafranca del Penedès, Catalunya.
- Membre fundador de l’associació CepVi (Centre d’Estudis de Paisatge Vitivinicola) amb viticultors i membres de les universitats Rovira i Virgili (Tarragona), UAB (Barcelona), ETSAB (Barcelona).
- Membre d’ICOMOS França
- Membre del think tank de ICOMOS France Sites and Landscape
- Membre de la xarxa de la Carta Internacional de Paisatges Vitivinícoles de Fontevraud
Comentaris